Proiectarea sistemului fotovoltaic in functie de consum

0
258
De ce sa nu-ti calculezi singur necesaurl de panouri fotovoltaice?
Iti poti calcula si singur necesarul de panouri fotovoltaice si costul.

Foarte multa lume se intreaba cum calculezi necesarul de panouri pentru o casa, pentru un sediu de birouri, o hala de productie, etc. Majoritatea firmelor care realizeaza proiecte de sisteme fotovoltaice la cheie fac un calcul riguros cu clientul insa si dumneavoastra puteti estima necesarul si costurile.

Cum calculam necesarul de panouri fotovoltaice?

Vom face impreuna un calcul empiric, nu foarte exact, dar util pentru a determina necesarul aproximativ de panouri.

In primul rand va este util un istoric al facturilor dumneavoastra de electricitate pe o perioada cat mai lunga (de exemplu toate lunile unui an calendaristic). De acolo puteti calcula cata energie consumati in medie pe luna.  Pentru calcule cat mai riguroase puteti face o lista cu toate aparatele eletrocasnice din casa, consumul lor si numarul mediu de ore de functionare intr-o luna.

Ce facem mai departe?

Urmatoarea informatie de care aveti nevoie este cantitatea de radiatii solare anuale specifice zonei dumneavoastra. Pe internet gasiti tabele cu cantitatile de radiatii lunare si anuale pentru o multime de localitati si zone din Romania. In cazul in care nu gasiti localitatea cautata, folositi datele orasului celui mai apropiat.

De exemplu, in Bucuresti radiatia solara anuala este de aproximativ 1340 kilowati/ metru patrat. Aceasta inseamna ca in medie, intr-o zi, radiatia solara de pe un metru patrat este de aproximativ 3.6 kilowati (aveti in vedere ca radiatia difera de la o luna la alta, in iulie sau august radiatia putand fi si de 4-5 ori mai mare decat in decembrie sau ianuarie; de asemenea, media nu tine seama de posibilitatea unei perioade mai lungi cu zile succesive de nori si ploaie intr-o perioada de vara cand in mod normal radiatiile ar trebui sa fie bogate). In orice caz, la o eficienta  de cca 12%, un panou de 100 de wati poate produce in Bucuresti cca 0.3 kilowati pe zi, ceea ce inseamna aproximativ 130 de kilowati pe an.

Asadar, daca aveti un consum casnic de cca 150 de kilowati pe luna, va sunt necesare 13-14 panouri fotovoltaice de cate 100 W pentru a acoperi in mare consumul dumneavoastra.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here