Componentele unui sistem fotovoltaic

1
229
Tu stii care sunt elementele din care e format un sistem fotovoltaic?
Asa arata un sistem fotovoltaic. Vrei sa stii care sunt componentele?

Un sistem fotovoltaic  – daca ne referim la sistemele conectate la retea, cel mai des folosite in aplicatiile casnice – este format din urmatoarele elemente, pe care le-am amintit si cu alta ocazie:

– panourile fotovoltaice;

– un invertor care are rolul de a transforma curentul electric continuu in curent electric alternativ, care poate fi utilizat de catre aparatele consumatoare;

–  cabluri si conectori electrici;

– alte elemente de protectie si manipulare a sistemului.

De cate panouri ai nevoie?

Dupa cum am aratat, panourile fotovoltaice sunt formate din celule fotovoltaice pe baza de siliciu care poate fi monocristalin, policristalin sau amorf, fiecare cu eficienta si costuri de productie diferite.

Daca utilizam celule fotovoltaice monocristaline, vom avea nevoie de cca 8 metri patrati de panouri pentru a putea obtine o capacitate de aproximativ 1 kilowat putere instalata; pentru celulele policristaline vom avea nevoie de aproximativ 10 metri patrati de panouri, in vreme ce cu celulele amorfe ne sunt necesari circa 15 metri patrati pentru a putea produce 1 kilowat.

Nu doar tipul celulelor fotovoltaice determina capacitatea acestora si acoperirea necesara ci si orientarea. De obicei cele mai eficiente panouri sunt cele ce se pot monta cu orientare catre sud, la o inclinatie de 30-35 de grade. Daca montam panourile orizontal vom lucra cu 90% din capacitatea celor inclinate, iar daca le montam pe pereti verticali, eficienta scade la 70-75%.

Aveti grija la calitatea componentelor!

Componentele sistemului fotovoltaic pe care il montati trebuie sa fie de buna calitate, de la producatori recunoscuti, cu experienta in domeniu. De la calitatea materialelor si pana la modalitatea de amplasare a panourilor, fiecare factor este determinant pentru amortizarea in conditii optime a investitiei si pentru obtinerea maximului de energie pe care sistemul il poate produce in functie de zona in care este amplasat.

Trebuie sa stiti ca un sistem fotovoltaic conectat la retea nu necesita lucrari de mentenanta (in afara curatarii de praf daca apar perioade indelungate fara ploaie), dar ca eficienta lui scade cu cca 10% la fiecare 10 ani de utilizare.

Avantajul imens este insa ca un sistem bine gandit si amplasat, de buna calitate, isi plateste investitia in cativa ani si ajuta la reducerea mai mult decat semnificativa a costurilor cu energia, oferind autonomie, protectie la eventuale cresteri de costuri ale energiei traditionale si o resursa inepuizabila – lumina solara.

1 COMENTARIU

  1. daca am luat la o licitatie 68 panouri, ce imi mai trebuie sa cumpar ca sa pot adauga consumatori?am un service auto si vreau sa imi scad costurilemai ales prin incalzire si iluminat .as vrea sa pornesc o noua afacere , am putea colabora, face un parteneriat, ….. ce este mai avantajos? sa pun baterii pentru inmagazinare , sau sa vand catre e-on energia ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here