Romanii cu panouri fotovoltaice

1
297

Romanii care au montate panouri fotovoltaice au fost legalizati la inceputul verii. Ce inseamna asta? Pai, inseamna ca micii producatori casnici de energie electrica isi pot vinde energia suplimentara produsa in casa.

Acesti romani care utilizeaza si, in acelasi timp, comercializeaza, in cazul nostru fiind vorba de energia electrica, se numesc prosumatori.

Legea spune ca “Prosumatorii care dețin unitati de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu puterea instalata de cel mult 27 kW pe loc de consum pot vinde energia electrica produsa si livrata in reteaua electrica furnizorilor de energie electrica cu care acestia au incheiate contracte de furnizare a energiei electrice, conform reglementarilor ANRE.”

Pretul pe care-l vor primi prosumatorii este pretul mediu ponderat de inchidere al PZU in anul 2017, asadar, se vor primi 22,7 bani pentru fiecare kWh injectat in retea.

Banii nu vor ajunge la oameni direct, ci se va face o regularizare intre banii pe care i-au investit in energia consumata si ce trebuiesa primeasca dupa injectarea de energie in retea. Furnizorii au obligatia de a le prelua energia, iar distribuitorii au obligatia de a-i racorda la retea.

Legea de la alin. (64) spune: “In factura de energie electrica, prosumatorii prevazuti la alin. (6) beneficiaza din partea furnizorilor de energie electrica cu care aceștia au incheiate contracte de furnizare a energiei electrice de serviciul de regularizare intre valoarea energiei electrice livrate si valoarea energiei electrice consumate din retea.”

Iar la alin. (65): “Operatorii de distributie de energie electrica sunt obligati sa realizeze racordarea prosumatorilor prevazuti la alin. (6) si a autoritatilor publice prevazute la alin. (61) in conformitate cu reglementarile specifice emise de ANRE in acest scop.”

Apoi, aflam ca daca prosumatorii nu sunt inregistrati ca persoane fizice autorizate sau persoane fizice independente, nu mai au nevoie de autorizatie ANAF si nu sunt nevoiti sa plateasca vreo taxa pentru veniturile pe care le obtin din producerea si vanzarea de energie electrica.

Alin. (63) : “Prosumatorii, persoane fizice, prevazuti la alin. (6), altele decat cele organizate conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 182/2016, pot desfasura activitatea de comercializare a energiei electrice produse in unitatile de producere a energiei electrice pe care le detin, fara inregistrarea si autorizarea functionarii acestora.”

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here