Sistemul feed-in-tariff pentru panouri fotovoltaice

0
179
Panouri fotovoltaice prin finantari de la stat
Finantarea celor care vor sa-si monteze panouri acum este posibila

Feed-in-tariff de finantarea productiei de energie regenarabila. Schema din prezent, cu certificate verzi, se aplica producatorilor mari, care in momentul in care-si gasesc cumparatori pentru curentul electric produs, primesc dreptul de a vinde certificate verzi, variabile ca pret. Aceste certificate sunt platite de consumatorii de electricitate.

Viitoarea schema este mai avantajoasa pentru investitorii mici. Proprietarii vor primi o suma fixa pe o perioada de timp. Suma si durata vor fi decise de ANRE. Producatorii nu vor mai fi nevoiti sa-si vanda certificatele verzi pe piata.

Ce spune legea despre aceasta schema si despre conceptul feed-in-tariff?

„Ca alternativa la sistemul de promovare prin certificate verzi instituit prin Legea nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, Ministerul Energiei, impreuna cu ANRE, elaboreaza si supune spre aprobare Guvernului schema de ajutor de stat pentru sprijinirea producerii energiei electrice din surse regenerabile sub forma unei prime fixe pe tip de tehnologie, care se adaugă la prețul mediu al energiei electrice rezultat din tranzactiile pe piata centralizata de energie electrica.

(2) Schema de ajutor de stat prevăzuta la alin. (1) se elaboreaza de Ministerul Energiei, impreuna cu ANRE, in termen de 9 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, se notifica Comisiei Europene in termen de 60 de zile de la data elaborarii si se aproba prin ordonanta a Guvernului in termen de 60 de zile de la data deciziei de autorizare a schemei emisa de Comisia Europeana.

(3) Producatorii de energie electrica din surse regenerabile care beneficiaza de sistemul de promovare prin certificate verzi pot sa opteze fie pentru schema de ajutor de stat prevazuta la alin. (1), fie pentru sistemul de promovare prin certificate verzi.

(4) Bugetul schemei de ajutor de stat prevazuta la alin. (1) se stabileste astfel incat ajutorul acordat prin sistemul de promovare prin certificate verzi si sub forma de prima sa nu depaseasca bugetul aprobat in Decizia Comisiei Europene C(2015) 2886 pentru autorizarea modificarilor schemei de sprijin prin certificate verzi”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here